martes, 22 de abril de 2008

La Melanina

Escrito por Miriam Olives Tomás
Alumna de 1º de Bachillerato IES Joan Ramis i Ramis

He decidit fer el treball sobre la melanina, ja que quan ho vam comentar a classe hem va semblar un tema molt interessant, i sobretot de molta importància perquè la melanina és un pigment natural que ens protegeix de forma natural dels raigs UV i de la llum visible. Per tant podem dir que ens ajuda a prevenir malalties així com el càncer de pell o altres...i ara que arriba l'estiu i sempre ens informen del perill del sol, crec que parlar d'això seria molt adequat.

Primer de tot hi ha que dir el què és la melanina, és un pigment de color negre en forma de grànuls que existeix en el protoplasma (citoplasma més el nucli) de certes cèl·lules dels vertebrats; a ella és deguda la coloració de la pell, el cabell o la còrnia als ulls.

Específicament en els humans, la melanina es troba en la pell, cabell, en el recobriment de la retina, en la medul·la adrenal(zona reticular), a l'orella interna i en l'anomenada substància negra i taca blava del cervell. Per tant podem dir que la melanina és el determinant primari del color de la pell humana.



El que realment m'has sorprès és que cada persona té una quantitat diferent de melanina, per exemple les persones d'ulls marró tenen més melanina que les persones que tenen els ulls blaus. Una altre cosa es que a mida que ens feim grans la melanina disminueix i augmenta la nostra vulnerabilitat als danys provocats pel sol. Per exemple, als 40 anys hem perdut un 15% de la nostra quantitat inicial de melanina i als 50 anys un 25%.

Però el que realment m'interessa es saber com el sol perjudica a la melanina i com aquesta crea malalties tan greus com el càncer.
Amb les dades que he obtingut de classe i altres informacions he après que, el sol si el prenem en bona mesura ens aporta molta vitamina D però sempre i quan emprem la protecció adequada. En canvi molts de nosaltres no necessitem estar molta estona al sol per obtenir la vitamina D que necessitem i el fet de posar-nos davant els raigs ultraviolats del sol sense protecció pot provocar-nos lesions en els ulls i en la pell.
El que realment passa quan estem en exposició del sol es que aquest irradia llum sobre la terra i part d'aquesta llum consisteix en raigs ultraviolats invisibles. Quan aquests raigs arriben a la pell poder provocar el bronzejat, cremades solars i altres lesions cutànies. La llum del sol conté tres tipus diferents de raigs ultraviolats: UVA, UVB i UVC. Tots aquests produeixen danys en la nostra pell, el més perillós de tots és el UVC, però afortunadament aquests són filtrats per la capa d'ozó i no arriben a la terra, d'aquí també surt l’ importància de cuidar el medi ambient ja que així contribuïm a conservar la capa d'ozó, que a la vegada ens protegeix molt bé del sol i altres coses.
Els raigs UV reaccionen amb una substància química anomenada melanina, i com ja he dit abans absorbeix tots els raigs UV perillosos antes de que provoquin lesions greus en la pell. Com més clara tingui la pell una persona, menys melanina tindrà per absorbir els raigs UV i protegir-se contra els efectes nocius del sol, en canvi com més fosca tingui la pell una persona, més melanina tindrà per protegir-se
A mida que va augmentant la melanina en resposta a l'exposició al sol, la pell es va bronzejat, però fins i tot aquest color fosc del bronzejat d'aspecte saludable pot ser un indicador de lesions cutànies provocades pel sol.
Les radiacions UVA I UVB són de gran importància per a la pell humana, i la melanina és la que ens ajuda a protegir-nos dels raigs més perillosos i que provoquen malalties. La melanina, és generada pels melanòcits de la epidermis i emigra amb partícules petites fins les cèl·lules de la epidermis, recobrint els nuclis de les cèl·lules amb una capa fosca de protecció. Més que la quantitat i densitat dels melanòcits és la capacitat dels mateixos per produir melanina, que està condicionada genèticament. Existeixen dues formes de pigmentació:

1- La pigmentació directa: Causada per la radiació UVA, que oxida un producte previ incolor de la melanina. D'aquest mode el bronzejat es aconsegueix a partir de la melanina ja existent.
2- La pigmentació indirecta: Causada per la radiació UVB, que inicia una reacció bioquímica la qual a la vegada condueix a la producció de la melanina addicional. Sotmetre els mecanismes de protecció de la pell a una exposició excessiva a la radiació UV produeix eritemes.

L'eritema consisteix en una reacció crítica davant la radiació, el límit a partir del qual es produeixen les cremades. Un eritema és de color vermell perquè els vasos arterials augmenten el seu tamany baix la part deteriorada de la pell pel sol per permitir el transport de nutrients i humitat que la curació de les lesions infligides requereix.
Finalment, vull reiterar la importància d'aquest treball, ja que si ens conscienciem de la importància que té la prevenció del sol, podrem evitar els efectes negatius que pot causar damunt nosaltres i principalment en la melanina.
Crec que es tindria que explicar millor els efectes del sol, primer saber que és bo l'exposició no prolongada per beneficiar-se de la vitamina D però també conèixer el que passa si no utilitzem protecció solar i sobretot parlar de la melanina, ja que com més informació tinguem crec que es podrien evitar malalties i la gent aniria més alerta en l'exposició al sol perquè alguns no són conscients del perill dels raigs ultraviolats.

No hay comentarios:

Datos personales

Este Blog, de carácter educativo, creado para poner de relieve algunas cuestiones relacionadas con el conocimiento de Nuestro Entorno, utiliza diversos recursos propios y de la Red. Si alguno de ellos posee derechos de autor o es de uso exclusivo por parte de alguna Persona o Entidad pública o privada, será inmediatamente retirado, al recibir la oportuna comunicación por correo electrónico.